2011. október 5., szerda

Leányvásár Pécsváradon

Pécsváradi leányvásár

Leányvásár lesz Pécsváradon október 14-16 között. A régi idők hagyományait felelevenítő pécsváradi programon 45 év feletti menyecskék is jelentkezhetnek!

Pécsváradon leányvásárt tartanak ismét, mint régen.

"Pécsváradon kidoboltatik
Minden kislány férjhez adatik
Szőkék legelébb
Aztán feketék
Végül a barnák
És a maradék"

Az erdős Zengő-hegy körül a török háborúkat átvészelt kis, magyar református falvak népének ifjúsága évenként találkozott egymással; Lukács napján (október 18.) vagy az azt követő szombaton Várkonyban és a rá következő országos vásáron Pécsváradon. Ekkorra már megérett a gesztenye és újbor is volt a pincékben.

Távoli rokonok a Sárközből, Mohácsról, Belvárdról, és a szomszédos falvakból, Nagypallról, Hidasról, Váraljáról, Mázáról jöttek a lányok-legények seregestül.
Nem volt sem Várkonyban, sem a váradi Fölsővárosban udvar messziről jött vendégkocsi nélkül. A leányok legszebb ruháikban sétáltak fel s alá az utcákon, nótáztak, karikában „léptek”, „futottak” és „ugrottak”, szállt a rőzsetűz füstje és a serpenyőkben piruló gesztenye illata. Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, barátságkötő, szerelem-ébresztő alkalom. A maga fajtájából való párt itt találhatott magának minden fiatal...
Este nagy bál volt a várkonyi nagykocsmában, Másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták már a bábsütőktől a sokat ígérő mézeskalács szíveket, rajta az el nem mondott, csak üzent vallomással. Ezt a kedves-izgalmas régi ünnepet nevezték el tréfásan lányvásárnak" - idézi dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató szavait a Pécsváradi Tourinform-iroda hírlevele, amelyből kiderül az idei részletes program is.

A pécsváradi leányvásár előzetes programja:

Október 14., péntek
16.30 óra Német emlékmű koszorúzási ünnepsége
17.00 óra „Pécsváradi Leányvásár régen és ma” kiállítás valamint a IV. Berekai Éva Országos Népi Ékszer pályázatra beérkezett alkotásokból készült kiállítás megnyitója
Megtekinthető november 13-ig a művelődési ház nyitva tartási idejében.

Október 15., szombat
9.30 Pécsváradi Ifjúsági Fúvószenekar csalogatója
10.00 órakor köszöntőt mond és a rendezvényt megnyitja Horváth Zoltán a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlés Elnöke
10.30 órakor Menettánc
10.45 „Leányvásár koreográfia”
11.15 órától Fellépnek Andocs, Báta, Bonyhád, Pörböly, Törökkoppány, Vaskút, Véménd, Zengővárkony, Máréfalva, Őcsény, Szentlászló, Pécsvárad települések hagyományőrző népi együttesei és dalkörei a művelődési központ előtti és a Szentháromság téren
14.30 Leányvásár Szépe választás
15.00 Vásári bábcirkusz előadás a Ládafia Bábszínház (Biatorbágy) előadásában Sárközi össztánc
18.00 Gála
21.00 órakor Leányvásári bál, zenél: Randy zenekar (Belépő: 1000 Ft)
Színes vásári szőttes: „Ízek tere – Borok tára” a Szentháromság téren közben helyi és vendég amatőr együttesek bemutatói a téren felállított színpadon (Pécsváradi Bazsarózsa Dalárda, Eurodance Pécsváradi Csoportja, Fordan Táncstúdió és Pécsváradi csoportja, Nyugdíjasok Körzeti Egyesülete Énekkara, Zengő-Várad, Üzenet a kertből zenekar)

Október 16., vasárnap
9.00 Pécsváradi Városi Fúvószenekar csalogatója
10.00 órától Fellépnek Fadd, Garamszentgyörgy, Gyönk, Hosszúhetény, Kásád, Kéty, Magyaregregy, Magyarkeszi, Máréfalva, Mohács, Zengővárkony települések hagyományőrző népi együttesei és dalkörei a művelődési központ előtti és a Szentháromság téren
11.00 órakor Csalafintaságok a csalitosban bábelőadás az Óperenciás Bábszínház előadásában (rossz idő esetén az uszoda folyosóján)
14.30 Leányvásár Szépe választás
16.00 órakor ZENGŐ-REZEK a környék fúvószenészeiből alakult 100 tagú zenekar műsora

Kísérő programok mindkét nap:
Kézműves bemutatók és foglalkozások az uszoda folyosón Színes vásári szőttes: „Ízek tere – Borok tára” a Szentháromság téren közben helyi és vendég amatőr együttesek bemutatói a téren felállított színpadon (Pécsváradi Bazsarózsa Dalárda, Eurodance Pécsváradi Csoportja, Fordan Táncstúdió és Pécsváradi csoportja, Nyugdíjasok Körzeti Egyesülete Énekkara, Zengő-Várad, Üzenet a kertből zenekar)

A pécsváradi Leányvásár szépe választásra várják bármely, viseletbe öltözött leány, asszony jelentkezését minden nap 14 óráig a művelődési központ előterében az információs pultnál. Vasárnap 45 év felettiek!

(Forrás: Turizmus Online)

Kedvet kaptál a pécsváradi leányvásárra?
Díjmentesen megkeressük szálláshelyedet, és elrendezzük foglalásodat, hogy már az utazás előtt se kelljen emiatt stresszelned és időt veszítened.
Kérj kötetlen ajánlatot ide kattintva


1 megjegyzés: