2011. április 22., péntek

Új látványosság a Békési Szilvapálinka Úton



A Gyulai Pálinka Manufaktúra új Kóstolóháza
A Gyulai Pálinka Manufaktúra új Kóstolóháza

A Békésen, Békéscsabán és Gyulán átvezető Békési Szilvapálinka Út részeként megnyílt a Gyulai Pálinka Manufaktúra új Kóstolóháza.

Békési szilva

A földrajzi eredetvédett Békési Szilvapálinka Békés megye 17 településén készíthető vörösszilvából. Földrajzi védelmét a Körösök által biztosított klíma, a kötött talaj, valamint a magas napsütéses órák száma biztosítja.
 

A Békési Szilvapálinka Út , amely három településen vezet keresztül – Békésen, Békéscsabán és Gyulán – bemutatja a termék előállításának hagyományait, előállításának különféle módjait, és természetesen a hungaricumot.

- Békési Szilvapálinka Centrum: Békés város központjában található 42 férőhelyes kóstoltató és egy 80 férőhelyes rendezvényterem, amelyet a nagy hagyományokkal és tapasztalattal bíró Békési Pálinka Zrt. üzemeltet.
 

- Árpád Pálinka tanya: Békéscsaba északi külterületén található, több évtizede működő főzdével egy épületben 24 férőhelyes kóstoltató- és bemutatóhelyen saját prémium termékeinek bemutatása mellett jelentős, kapcsolódó aktív turisztikai programcsomagot is kínál a Kisrét Manufaktúra Kft.
 

Békési szilvapálinka
- Pálinka Manufaktúra: Gyula külterületén, a Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft. által működtetett, 42 férőhelyes kóstoltató, a szilvatermés előállításának, felhasználásának módjait bemutató hely.
 

- Békési Szilvapálinka Út – Információs iroda: Gyula központjában található információs iroda.
 

Átadták a Gyulai Pálinka Manufaktúra új Kóstolóházát, amely élő, interaktív kiállítóhelyként népszerűsíti a magyar gasztronómiai kultúrát és részletesen bemutatja a pálinkagyártás folyamatát. 

A gyulai vár
A gyulai vár

Gyula város zajától távol, de mindössze 4-5 perces autózással könnyen közelíthető meg a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóháza. A modern, mégis hagyománytisztelő külső- és belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően az épület harmonikusan illeszkedik az alföldi, békési tájba. A létesítmény 40-45 fő befogadására alkalmas kóstoló-, és termékbemutató teremmel várja az ide érkezőket. A bár és a helyi portékákat árusító üzlet a vendégek igényeinek teljes körű kiszolgálását célozza.
A Kóstolóházban a látogatóknak lehetőségük van megismerni a pálinkakészítés technológiáját: pálinkafőző mesterünk vezetésével végigkísérhetik a gyümölcs útját a csodálatos párlatok elkészültéig. Az érkezők kisfilm segítségével megismerhetik többek között a Békési Szilvapálinkát, mint hungaricumot, valamint a gyulai pálinkafőzés történelmi eredetét. 


Ezen kívül a pálinkafőzés jelenlegi technológiájával, és nem utolsó sorban a pálinkafogyasztás kultúrájával is találkozhatnak az idelátogatók. Az elméleti tudás megszerzését követi a gyakorlati ismeretek szélesítése: díjnyertes pálinkáink kóstolása, miközben kisül a kemencében a kenyérlángos, a ropogós házi kenyér vagy akár a malacpecsenye. De emellett lehetőség van bográcsos, illetve grillezett ételek elkészítésére is. A gyulai pálinkák idén taroltak a World Spirits Award 2011 díjátadón, amely a világ egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. A gyulaiak összesen két arany- és hét ezüstérmet vihettek haza. 
 

(Forrás: MNO)

Kedvet kaptál egy pár nap belföldi pihenéshez? Díjmentesen megkeressük szálláshelyedet, és elrendezzük foglalásodat, hogy már az utazás előtt se kelljen emiatt stresszelned és időt veszítened.
Kérj kötetlen ajánlatot ide kattintva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése