2011. május 5., csütörtök

Pünkösdi hosszú hétvége és amire figyelni kell

Hosszú hétvége


Június 10-13-ig, Pünkösdkor ismét hosszú a hétvége. Ha egy ilyen hosszú hétvége alkalmával pihennél, az alábbi következményekkel és tudnivalókkal számolj:



Magasabb szállodai szobaárak: A hosszú hétvége mindig sokak számára vonzó, mert nem kell külön szabadságot kivenni, de 3-4 napot lehet egyben pihenni. Ilyenkor többen foglalnak szállást, vagyis megnő a szállodai szobák iránti kereslet, aminek természetszerűleg magasabb szobaár a következménye. Ha anyagilag belefér, akkor rendben, ha viszont oda kell figyelned a költségekre, érdemesebb inkább szabadságot kivenni egy átlagos hétvégére vagy pénteken a lehető legkorábban elindulni és vasárnap későig maradni. Ha kevésbé ismert helyre utazol, ott jobban elképzelhető, hogy "normális", tehát nem hosszú hétvégi árakon dolgoznak a szállodák, panziók.


Nagyobb tömeg: Főként a vonzóbb helyeken, mint pl. wellness szállodákban, fürdőhelyeken várható, hogy a szálloda teltházas lesz. Ezzel viszont megnő az esélye annak, hogy kevésbé lesz családias, csendes a pihenés: szardínia-feeling lehet a szaunától a pezsgőfürdőn át egészen az étteremig. Ha a nyüzsgés számodra is zavaró, akkor válassz egy kisebb, kevésbé ismert települést és szálláshelyet. Ha nem ismersz ilyet vagy nincs ötleted, segítünk (csak töltsd ki az űrlapot)

Gyorsan fogyó szobák: Ha konkrétan egy bizonyos helyre akarsz utazni, amely jelentős vonzerővel bír, tehát sokan utaznak oda, akkor számíts arra, hogy a kinézett szálláshely gyorsan eladja a szobákat. Főleg, ha családi vagy különleges felszerelésű, pl. pezsgőfürdős szobát akarsz, fontos, hogy időben, pontosabban minél korábban foglalj. Különben könnyen lehet, hogy már nem kapsz helyet, vagy pl. forgalmas utcára néz majd a szobád, nem a parkra, tóra, ...

Hosszú hétvége csak egyben: Ez a tényező persze kicsit paradox, hiszen örüljünk, hogy a hosszú hétvége egyben 3-4 nap szabadot jelent. De alkalomadtán alakulhat úgy a pihenésünk, hogy a teljes 3-4 napot nem egy helyen akarjuk eltölteni. Ilyen esetben figyeljünk arra, hogy ismételten főként a vonzóbb szálláshelyeknél találkozhatunk olyannal, hogy a hosszú hétvége nem bontható meg, vagyis nem lehet pl. egy csütörtöktől vasárnapig tartó hétvége esetében csak pénteken megérkezni. Vagy csak jelentős felárral, esetleg csak utolsó pillanatban, last minute-szerűen. Ennek oka egyszerű, a szállodák szeretnék, ha a teljes hosszú hétvégén folyamatosan minden szobájukat teljesen kiadnák, egyik sem maradna egy éjszakára sem üresen, mert az elveszített bevételt jelent nekik.

Potenciálisan gyengébb kiszolgálás, több várakozás: Mivel nagyobb a tömeg, mivel mindenki egyszerre megy fürdeni, enni, masszázsra, számíts arra, hogy a kiszolgálás minősége gyengébb, a várakozási idő hosszabb lesz, többet kell várni a pincérre, a recepciónál, és könnyen megeshet, hogy pl. nem jut hely egy kiadós masszázsra, ami csökkenti a pihenés élményét. Ehhez hozzájön az is, hogy a szállodai munkatársak a megnövekedett forgalom miatt jó eséllyel túlterheltek, feszültek, kapkodósak és türelmetlenek lesznek. Még akkor is, ha ötcsillagos helyen dolgozó profik, és pláne akkor, ha csak a hétvégére beugró kisegítő munkaerőként dolgozó diákok.

Nagyobb programválaszték: Főként a nagyobb szállodák engedhetik meg maguknak, hogy a hosszú hétvége több, vonzó programot tartalmazzon, amit egy átlagos hétvégén anyagilag nem engedhetnek meg maguknak, mert egyszerűen nincs annyi vendégük. Szoktak ezen kívül kisebb túrákat és kirándulásokat is összeállítani a vendégek részére, amelyekre helyben lehet jelentkezni. Így a hosszú hétvégén a fenti "hátrányokkal" szemben előnyt jelentenek az izgalmas, klassz programok.

Szállodai gyermekfelügyelet

Családosoknak gyermekfelügyelet: Szintén a vendégek létszámától függ, ezért a hosszú hétvégén nagyobb valószínűséggel biztosítanak a szállodák több órás vagy akár egész napos elfoglaltságot a gyermekeknek, gyakran animátorok, de legalábbis szakképzett óvónők felügyelete mellett. Csak kevés szállodában található minden hétvégén a szülők számára oly fontos gyermekvigyázás.

Bónusz-tipp: Ha utolsó pillanatban döntünk úgy, hogy elutazunk a hosszú hétvégén, akár akciós last-minute ajánlatokat is kifoghatunk, hogyha a szálloda, panzió nem tudta időben telíteni a szobáit. Érdemes ezért figyelni a szimpatikus szálláshelyek honlapjait, ill. a Mehetnék - ingyenes belföldi szálláskereső szolgálat is tud segíteni.



Kedvet kaptál egy pár nap belföldi pihenéshez?
Díjmentesen megkeressük szálláshelyedet, és elrendezzük foglalásodat, hogy már az utazás előtt se kelljen emiatt stresszelned és időt veszítened.
Kérj kötetlen ajánlatot ide kattintva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése