2011. augusztus 4., csütörtök

Búcsú a hévízi tájháztól?

 
Mivel kevesen tudnak róla, hogy a Hévízi tájház különleges régiségeket mutat be, és ismertségéhez támogatást nem kap, veszélybe kerülhet annak fenntartása. Pedig sok a paraszti élethez kötődő régi használati eszköz tekinthető itt meg.


"Hévíz sok látnivalójának egyik érdekessége a Tájház, amely az egykori, mára a városhoz kapcsolt Hévízszentandrás egyik régi házában kapott helyet. Itt megtekinthetők a múlt század első felének paraszti portájában az akkor használatos tárgyak, eszközök, köztük sok-sok petróleumlámpa, mérleg és vasalógyűjtemény. A vert falú épület körül a gazdaság szerszámai, ügyes kezű egykori gazdák ötletes megoldású, ám kézzel hajtott gépei, mezőgazdasági eszközei várják az érdeklődőket. Mint a magántulajdonban álló gyűjtemény gazdája, Friskóné Zab Zsuzsanna elmondta, sok idős ember éppen azért ajándékozta neki régi darabjait, mert bízik abban, hogy itt megbecsülik és lesznek, akik megtekintik. A szekrények és ládák tele értékes, régi, környékbeli népviselettel, a fogasokon „fékötők”. A nyitás óta eltelt egy év, ám a tulajdonos úgy érzi, nem kapta meg sem az önkormányzattól, sem a turizmusban érdekeltektől a támogatást, hogy a Hévízre látogatók figyelmét segítsenek felhívni a tájházra. Ezért fontolgatja, hogy más városba viszi a gyűjteményt. Pedig itt vannak a tárgyak „gyökerei”…"

Forrás: TTG Hungary

Kedvet kaptál egy pár nap belföldi pihenéshez?
Díjmentesen megkeressük szálláshelyedet, és elrendezzük foglalásodat, hogy már az utazás előtt se kelljen emiatt stresszelned és időt veszítened.
Kérj kötetlen ajánlatot ide kattintva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése