2011. május 18., szerda

Fogyasztóvédelmi tippek utazási irodákhoz

Fogyasztóvédelmi tippek utazási irodák által hirdetett külföldi utazásokhoz

Óva int a nagyon alacsony árú külföldi utazást hirdető utazási irodáktól és egyéb figyelmeztető tanácsokat osztogat a Fogyasztóvédelem. Erre ügyelj, mielőtt külföldi utazásra fizetnél be:


Ha mégsem a Balatonon egy wellness-szálloda strandján akarsz nyaralni, hanem külföldön, akkor a következő apró, de nagyon fontos részletekre figyelj oda, mielőtt az utazási szerződést aláírod, és az utazást befizeted, ha nem akarsz pórul járni. Ez érvényes akkor is, ha kevés pénzből szeretnél külföldön nyaralni.

Mivel az utazási piacon nagy a kínálat, az utazási irodák sokszor ígérgetnek nagy kockázattal egymás árai alá, amivel létveszélybe sodorhatják magukat.

1. Miről ismered  fel, hogy bajban van az utazási iroda?
  • az utazási iroda irreálisan alacsony árakat kínál,
  • idő előtt elkezd akciózni és hosszú ideig hirdeti azokat 
  • interneten, fogyasztóvédelmi fórumokon, a békéltető testületek vagy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság feketelistáján szerepelnek
2. Csak olyan szállást vagy szolgáltatást fogadj el a külföldi nyaralás helyszínén, ami az általad és az utazási iroda által aláírt szerződésben szerepel. Ha az iroda nem a prospektusában bemutatott szállodában akar elhelyezni, noha ez alapján kötöttél szerződést vele, akkor nem vagy köteles elfogadni a szálláshelyet. Ha a prospektusban leírt és képeken bemutatott szálláshelyre nem tud neked szobát foglalni az iroda, akkor azt szerződéskötéskor jeleznie kell. Nem lehet hivatkozási alap, hogy „a prospektusban látható kép csak illusztráció”.

3. A helyszínen tapasztalt problémát, szerződéshez képest fennálló eltérést már a megérkezéskor vagy az észlelést követően haladéktalanul jelezni kell az utazási iroda, ill. annak helyszíni képviselője felé. A panasz jegyzőkönyvben rögzítendő, lehetőleg fényképekkel alátámasztva, amit az utazási iroda képviselőjének át kell adni vagy ennek hiányában az utastársakkal aláíratni.

4. Ha az utazási iroda a szerződésben szereplő szállást, ill. szolgáltatást nem tudja biztosítani, köteles helyette más megfelelő, hasonló értékű szálláshelyet és szolgáltatást biztosítani. Indokolt esetben jogodban áll az utazási iroda helyettesítő szolgáltatását visszautasítani. Ez esetben az iroda ingyen haza, vagy ugyanabban az országban más helyre kell szállítson. Az árbeli különbözetet az iroda köteles visszafizetni.

(Forrás: Turizmus Online)

Mégis inkább belföldön akarsz nyaralni?
Díjmentesen megkeressük szálláshelyedet, és elrendezzük foglalásodat, hogy már az utazás előtt se kelljen emiatt stresszelned és időt veszítened.
Kérj kötetlen ajánlatot ide kattintva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése