2011. május 2., hétfő

Stressz ellen jobb (lenne), mint a wellness...

Ilyen munkahelyi stresszoldás helyett stressz megelőzés!

A munkahelyi stresszt sokféle módon próbáljuk csökkenteni, pl. kocogással, wellness-el, céges bulival. Pedig ezek helyett csak egyvalamire lenne szükség.


Időnk legnagyobb részét ott töltjük, ahol egyben leggyakrabban a legtöbb stresszben van részünk, és ahol többnyire ritkán tudjuk magunkat jól érezni: a munkahelyünkön. A stressz csökkentése érdekében a jobb munkaadók partykat, kirándulásokat szerveznek, bizottságokat hoznak létre, és fizetéseket növelnek, a modernebbjei még wellness managert is foglalkoztatnak a dolgozók jobb közérzetéért. A dolgozók, mi magunk, igyekszünk minél többet sportolni, egészségesebben élni, gyakrabban elutazni, és főként különféle wellness-szolgáltatásokat veszünk ilyenkor igénybe.

Pedig csak egyvalamire lenne nagyon szükségünk, hogy csökkenjen a stressz-szintünk:


Dicséretre.

Adj dicséretet, bátorítást, elismerést, köszönetet, együttműködést, egy jó szót, egy mosolyt,...



Dicséretre, bátorításra, elismerésre, köszönetre, együttműködésre, egy jó szóra, egy mosolyra,...

A kutatók szerint a dicséret rendkívül egészséges. Dicséretkor az agy Dopamint termel, ami jó közérzetet és boldogságot eredményez. A dicséret az emberek munka iránti elkötelezettségét és motivációját ráadásul hónapokra megnöveli, mert a neurotranszmitter a hosszútávú memóriába vési a siker ízét.

A köszönet és dicséret hiánya ellenben frusztrálttá, rezignálttá teszi az embereket, és csökkenti az önbizalmukat. Ráadásul nagyon megnő a depresszió és szív- és érrendszeri betegségek esélye. Ezekben az érzésekben leginkább azok az idealista munkatársak érintettek, akik komolyan veszik feladataikat, és szinte tulajdonosi elhivatottsággal látják el azokat. Esetükben a befektetett munka és energia nincs egyensúlyban a visszaérkező válasszal.

A dicséret hiányát naponta tapasztaljuk.

Mit tehetünk ellene? Illetve mit tehetünk azért, hogy több elismerő szót kapjunk?

Még a riválisok is képesek elismerni egymást
Még a riválisok is képesek elismerni egymást


Adjunk mi magunk is többet belőle:
  • figyeljünk oda jobban embertársainkra, mosolyogjunk, dicsérjünk, köszönjünk meg, jelezzük pozitív gesztusokkal elismerésünket, hogy mi magunk is ugyanezt kapjuk
  • tartsuk tiszteletben mások teljesítményét, képességeit és tehetségét, és irigykedés helyett fejezzük ki ez iránti tiszteletünket, így elismerik majd a mienket is
  • dicsérni csak őszintén és a megfelelő pillanatban szabad, de akkor is, amikor a másik csak a megszokott dolgát végzi
  • dicsérjünk bátran mások előtt
  • dicsérjük bátran a felettesünket, ő is ember, neki is szüksége van pozitív feedbackre, akkor is, ha ő ugyanerre képtelen. Talán így megtanulja;-)
  • dicsérhetünk apró ajándékokkal is, de csak mértékkel. A gesztus sokkal fontosabb, mint az ajándék értéke
  • koncentráljunk a saját erősségeinkre, mert ezzel érdemes foglalkoznunk, hogy valamiben kiemelkedőek legyünk, és dicséretet kapjunk.
  • Végül: ne féljünk kiélvezni a dicséretet! És ha mégsem kapunk, dicsérjük meg bátran magunkat egy ajándékkal, egy jó szóval...!

(Forrás: eHotelier.com)

Még nem kapsz elég dicséretet? A stressz csökkentéshez és a feltöltődéshez egy pár nap belföldi pihenést tervezel?
Díjmentesen megkeressük szálláshelyedet, és elrendezzük foglalásodat, hogy már az utazás előtt se kelljen emiatt stresszelned és időt veszítened.
Kérj kötetlen ajánlatot ide kattintva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése