2011. április 15., péntek

Ettől csillagokat fogsz látni!



Mikor láttad legutoljára úgy igazán a csillagokat? Kevés helyet találunk az országban, ahol a csillagos égbolt még zavartalanul megfigyelhető. A hortobágyi Csillagoségbolt-parkban még láthatod e természeti "csodát", amit egy izgalmas természetközeli programmal tesznek mg vonzóbbá Hortobágyon:


A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség (IDA) most ezüstminősítésű „Sötét Égbolt Park” címmel díjazta a hortobágyi Csillagoségbolt-parkot, ahol mérik a fényszennyezettséget jellemző égbolt minőséget. Az éjszakai égbolt állapota megfelel az IDA kritérium rendszer ezüst minősítésének (az arany szint nagyon ritka, csak a Föld elhagyott területein jellemző).

A fényszennyezés, az esti égbolt mesterséges fényforrásokkal (közvilágítás, reklámok, stb.) történő felesleges megvilágítása csökkenti a halványabb csillagok és ködök megfigyelhetőségét, de a természetben élő élőlényekre is hatással van.

A Hortobágy a madárvilág szempontjából Európa egyik legfontosabb élőhelye. A Fecskeház Erdei Iskola és a Hortobágyi Nemzeti Park a tervek szerint rendszeresen szervez majd alkonyati madármegfigyeléssel egybekötött éjszakai csillagnéző túrákat.



Szívesen megnéznéd a Tejutat és a milliárdnyi csillagot, amit még lehet, soha sem láttál? 
Díjmentesen megkeressük szálláshelyedet, és elrendezzük foglalásodat, hogy már az utazás előtt se kelljen emiatt stresszelned és időt veszítened.

Kérj kötetlen ajánlatot ide kattintva

(További információ a fényszennyezésről: http://fenyszennyezes.csillagaszat.hu/globe_at_night/learn_light_pollution_7.html)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése