2011. április 27., szerda

Vadakkal szemtől-szemben - Nemzeti parkok tanösvényei

Tanösvény a Nemzeti Parkban
Útban a madárles felé
Ha szerettek nemcsak kirándulni, hanem a vadakat, madarakat közvetlen közelből, a saját élőhelyükön megfigyelni, akkor kirándulásotokat, hétvégi pihenéseteket, nyaralásotokat az alábbi nemzeti parkok és tanösvények listája alapján könnyen megtervezhetitek:

Hortobágyi Nemzeti Park

Hazánk legrégebbi és legnagyobb nemzeti parkja, 1973-ban hozták létre, területe 1100km2, több nemzetközi listára is felkerült pl. a Világörökség listára. Három megye területét foglalja magában; Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Heves megye egy kis része is. Az ember és a természet több ezeréves együttélését mutatja be. Pásztorélet hagyományai. Növényvilága nagyon változatos. Régen vizenyős, mocsaras árterület volt. Termőtalaja jó minőségű, a folyószabályozások után szikesedni kezdett. A pusztai növénytársulás dominál, de foltokban ártéri ligeterdők és mocsári növénytársulások is maradtak. Az őskor óta lakott. Kunhalom: mesterséges földtani képződmény, ahol az őskorban lakott az ember. 1-1 domb tetejére települ egy család. A középkorban őrhelyek voltak, vagy templomok épültek oda. 20-90m átmérőjű, a magassága 0,5-12m között van. Ma kb. 1500km kunhalom van a területén és mind egyedileg is védett. A csárdák világa és a kézművesmesterségek még a középkorból maradtak fenn. A folyószabályozások is befolyásolták a képet.
1827-1833: kilnclyukú híd építése, amit a talajvíz miatt hoztak létre.
Hortobány állatvilága: külterjes állattartás, őshonos magyar állatokat tenyésztenek (szürke marha, juh), de a madárvilág a leghíresebb és a legvédettebb. Sok a túzok, sziki pacsirta, ami az egyetlen olyan faj, ami csak a Hortobágyon él. A széki csér, kócsag, gémfélék, csíkosfejű nádiposzáta (Európaszerte védett), batla (nemzetközileg is védett). Több százezres populáció pl. darvak – a vonulásuk nagyon látványos. 340 védett madárfaj van a területen.

Látogatható központok, bemutatótermek:

  • Megyes csárdamúzeum: eredeti épületben a folyószabályozás előtti életképeket mutatja be. Két csárda került csak eredeti formájában megőrzésre.
  • Nyugati fogadóház: a javasolt kerékpárutak kiindulása, múzeumok, információs anyagok, kerékpárkölcsönzés, a szervezett programok innen indulnak. Középkori mesterségeket mutatnak be, sokat ki is lehet próbálni. Van ott egy 2,5x5m-es festmény ami egy hortobágyi életkép.
  • Tájház: Nagyivánban van, a falu szélén, egy pusztai környezetben. Régi lakásbelsők tekinthetők meg, de lehet szobákat is bérelni hasonlóan berendezve.
  • Cserepespuszta: madármegfigyelőhely, csak biciklivel vagy gyalog lehet odamenni, védett területen van.
  • Szélhalmi fogadóház: Karcagon, műemlékszélmalom + fogadó. A legnagyobb kétvitorlás szélmalom az országban, 25m a vitorlák fesztávolsága. Benne malommúzeum van, mellette bemutatóház és kézművesműhelyek.
  • Pásztormúzeum: Hortobágy központja, szabadon látogatható. Egy 19. századi épület, benne a pásztorélet emlékeivel. Körszín: az egykori kézművesség világába kalauzol, képekkel illusztrálja az egykori parasztházakat, berendezési tárgyakat. Kapcsolódik ide egy kézművesközpont is, ahol mesterek dolgoznak.
  • Pusztai állatpark: őshonos magyar háziállatok megőrzése és bemutatása. Állattartási módok és azok eszközei. Magyar kutyafajokat és egy magyar lófajtát mutat be.

Ajánlott tanösvények:

  • Egyed-Pusztakócsi tanösvény: a mocsárvilágot mutatja be, biciklivel jó odamenni, mert 26km földút. Nádasok, mocsarasok élővilága.
  • Hortobágyi halastó tanösvény: hálózat, a világ legnagyobb halastó-rendszerét mutatja be. Táblákkal, magaslesekkel, belépődíjjal. Kisvasutat akarnak itt építeni.
  • Szálkahalmi tanösvény: 3km, gyalogos, botanikai, zoológiai, kultúrtörténeti emlékek láthatóak ott. Vannak táblák és megfigyelőtornyok, az út egy szikes részen vezet át. Föbb nevezettességei a kunhalmok és a háziállatok.
  • Tiszatavi tanösvény: nem konkrét, kijelölt útvonal, hanem térképen ajánlott vízi útvonalak. Vízimadarak megfigyelőhelye, szabadon látogatható (külső gyűrű).

Kiskunsági Nemzeti Park

1975-ben jött létre, fő céljai a Duna-Tisza közének védelme, régen a Duna árterülete volt – homokos terület pusztai vidékkel, ártéri és ligeterdőkkel. Sok a védett kultúrtörténeti emlék pl. speciális gazdálkodási forma, tanyasi életforma megőrzése/bemutatóhelye. Állat és növényvilága a Hortobágyi Nemzeti Parkéhoz hasonló, csak kevesebb a számuk.
  • Természetháza: Kecskeméten egy látogatóközpont, ami áttekintést ad a nemzeti parkról, nevezetességeiről. A terület fő oktatási és kulturális központja. Kertjében egy tanösvény van, amit iskolásoknak ajánlanak, van hozzá bemutatófüzet is. Tartozik hozzá egy hangtár is, ami a madarak hangját mutatja be.
  • Pásztormúzeum: Bugacon, a hajdani szárazmalom (nem víz, hanem emberi vagy állati erő hajtja) területén van, a pásztorélet mindennapjait mutatja be + a bőr és fémművességet, faragást, fa használati tárgyakat. Diorámák: 3dimenziós életképek a pusztai tájak kitömött állataival.
  • Világkúria: Kunszentmiklóson a 19. század klasszicista stílusú palotája. Helytörténeti és néprajzi érték, az égszerek bemutatására koncentrál. Élőműhelyek is vannak, főleg a szövés-fonás jellemző.
  • Nyakvágó csárdamúzeum: 1801-ben volt ott egy gyilkosság, megölték az akori kocsmárost. Az egész alföld központja, szálláshely is volt az 1800-as évek elejétől. A betyárság emlékeit mutatja be, a klasszkus csárda ivója, a kocsmárosné hajdani lakóhelye.
  • Árpádkori falusi rekonstrukció: teljes falu utcákkal, házakkal. Ezeket helyreállították és berendezték. Félig földbe vájt épületek.
  • Kolon tó: madármegfigyelőhely, főleg nádi és énekesmadarak, előzetesen be kell jelentkezni.

Három tanösvény:

  • Boróka tanösvény: 2km hosszú gyalogos, homokinövényekkek, borókások és a bugaci puszta jellegzetes háziállatai.
  • Vöcsök tanösvény: vízi-, énekesmadarak és föld alatt élő állatok
  • Vörösmarty tanösvény: vizes kétéltűek és hüllők, nádasok élővilága

Duna Ipoly Nemzeti Park

1997-ben alakult meg, az egyik legfiatalabb. A fővárostól északra a Duna két partja és az Ipoly völgye a főbb területe, szigetei, Pilis, Visegrádi hegység, Börzsöny, Vértes tájvédelmi körzet, Gerecse tájvédelmi körzet. Négy megye területén van; Pest megye, Nógrád megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye. Az alapító okirat szerint a legfőbb érdekesség az átmenetek: síkság, dombság, folyók találkozási pontja, éghajlati átmenetek – kontinentális éghajlat szubmediterrán mikroklímával.

Legfontosabb védett értékei:

  • A Visegrádi hegység vulkanikus eredetű, a fő alkotója az andezit, erős pusztító tevékenységek érték (jég, víz, szél) – meredek sziklaszirtek, hegyoldalak, érdekes sziklaalakzatok.
  • Pilis: mészkő és dolomit az alapanyaga, ami alkalmas barlangképződésekre, több, mint 100 barlang van ott, őslénytani leletekkel, kevésbé meredek hegyoldalak, fennsíkok, lankás lejtők jellemzik, aminek alacsonyabb az erdősültsége.
  • Börzsöny: vulkanikus eredetű, hasonló a Visegrádi hegységhez, nincsenek fennsíkjai. Állat és növényvilága magashegységi.
  • Ipoly völgy: arculatát az áradások és apályok alakították, a folyót alig 20-22 éve szabályozták és egy szakaszt érintetlenül hagytak, hogy megőrizzék az ottani flórát és faunát. A völgyben termálforrások, morotvatavak, kanyarulatok találhatók.

Fő védett értékek:

  • több, mint 300 forrás, a legtöbb Visegrádon és a Börzsönyben van, de ezek alacsony vízhozamúak, a pilisiek magasabbak. A börzsönyi források egy része 60m fölött fakad, ami európai ritkaság.
  • Növényzet: A Dunántúli és az Északi Középhegység között képez átmenetet. Védettek a páfrányok és a nőszirom alfajai. A Pilisben bükk, tölgy és kőriserdő van, a Börzsönyben leginkább bükk erdő, az Ipoly árterében égerfa ligeterdők.
  • Állatvilág: több, mint 700 védett faj, gazdag és változatos a csigaállománya, őshonos itt a fűrészlábú szöcske. Leginkább ragadozó madarak jellemzőek pl. ölyv, sas, kerecsensólyom. A fekete gólya és a fehérhátú fakopáncs különösen védett. Az erdőben hiúz ás vidra, a barlangokban denevérfajok vannak.
A nemzeti park védi a hegyeken lévő várakat, bár azok kultúrtörténeti emlékek; Nógrádi vár, Drégely vára, Visegrádi vár. Hazánk legveszélyeztetettebb nemzeti parkja, mert közel van a fővároshoz. Budapest ivóvízellátásának a 90%-át biztosítja.

Bemutatóhelyek:

  • Királyréti oktatóközpont – erdei iskolák és táborok szervezése, sok speciális tábor, állatmegfigyelések, nyomkövetések, vizes élőhelyek élővilágának megfigyelése, barlangász programok.
  • Esztergom: A nemzeti park központja, fogadóház/bemutatóközpont. A nemzeti park főbb értékeit bemutató kiállítás található ott, mellette tanösvény, ami elsősorban az állatvilág jellemzőit mutatja be.
  • Ócsa: tájház az ócsai öregfaluban. Speciális falukiállítási mód – két beltelkes települési szerkezet: minden családnak van egy háza hozzá egy kis kertel + egy telek a külső gyűrűben gazdálkodásra.
  • Alcsúd alborétum: több, mint 500féle fa és cserje van ott. Magyarország történeti kertjei – kertkiállítás (főúri kertek). Két nagy Budapesti barlang a Pálvölgyi barlang (a 2. leghosszabban feltárt barlang hazánkban) belülről fakadó hévizes forrás és belülről beszivárgó csapadék alakított, speciális érdeklődésűeknek van barlangtúra is. A másik barlang a Szemlőhelyi, amit belső hévizes források alakítottak. Televan beton cseppkövekkel, amik gyorsan képződnek, de sérülékenyebbek. Mozgássérültek is látogathatják a barlangot. Fölötte egy emlékhely van, a barlang feltárása közben elhunyt barlangászok emlékhelye.
  • Vértesszőlösi előembertelep: nem csak emberi, hanem állati és növényi lenyomatok is vannak ott.

Tanösvények:

  • Gellérthegyi tanösvény: a főváros állat és növényvilágát mutatja be.
  • Esztergomban a kis strázsahegyi tanösvény 1,5km hosszú, van ott partifecske telep, mészkőbánya, mesterséges halastó, kilátótorony a Dunakanyarra.
  • A Duna másik kőfejtőében is van egy tanösvény, ahol Magyarország leghosszabban megmaradt római kori kőútja van, a tanösvény földtani bemutatóhely.
(Forrás: cograf tudástár)

Kedvet kaptál egy pár nap belföldi pihenéshez?
Díjmentesen megkeressük szálláshelyedet, és elrendezzük foglalásodat, hogy már az utazás előtt se kelljen emiatt stresszelned és időt veszítened.  
Kérj kötetlen ajánlatot ide kattintva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése